vrijdag 30 december 2011

Saranne Schümers


Uit liefde voor muziek

Kansen voor jonge musici slinken

door Hans Piët

Den Haag – Even een muzikale carrière opbouwen! Het is er niet meer bij. Waar in het verleden de financiële ondersteuning zich, met het groeiende succes, zonder hindernissen aandiende, blijft hij nu uit. Het is extra hard werken geworden. De elektronische mogelijkheden mogen als de schuldigen worden aangewezen. “Heeft mijn favoriete muzikant een nieuwe plaat gemaakt? Oh, die haal ik wel even van internet, net als al die andere cd’s, die ik toevallig tegenkom. Opslag is geen probleem. Ik heb zojuist een nieuwe harde schijf van een terabyte gekocht”.
Die houding betekent, dat de musicus niet alleen de inkomsten uit zijn cd-verkoop mist, maar ook dat hij een bedrag aan auteursrechten misloopt. Geld verdienen kan hij nog slechts met optreden. Daar is – in principe - niets mis mee. Als bekende zanger of musicus is er altijd werk te genereren. Maar hoe zit dat met, bijvoorbeeld, de beginnende zanger-schrijver? Zeker als hij of zij uit Nederland komt, zijn de vooruitzichten somber. De geschiedenis leert dat de afzetmarkt, ook in aantal concerten per jaar, te beperkt is, om daar een behoorlijke boterham mee te verdienen.

Scenario

In feite ligt er een gitzwart scenario klaar, dat zich al deels aan het voltrekken is. Denk maar aan de fusies tussen de grote platenmaatschappijen. Het zal het aanbod, ook door de scherpere keuzes die gemaakt gaan worden, beperken totdat er alleen singer-songwriters en groepen overblijven die, al dan niet in eigen beheer, uit liefde voor muziek producten uitbrengen. In zo’n klimaat zou je verwachten dat disc-jockeys een voortouw nemen. Uiteindelijk wordt het radio maken met een verschralend aanbod een stuk minder avontuurlijk. Niets is echter minder waar. Volkomen verziekt door de entourage van door platenmaatschappijen aangeboden materiaal, leunen ze nog steeds afwachtend achterover. “Ontdekkingen doen! Hoezo? Ik heb toch een goed inkomen”. Dat was in de jaren zestig van de vorige eeuw, met nog een aantal piratenzenders voor de Nederlandse kust, wel anders. Erger is, dat ze hun werk verzaken. Het publiek kennis laten maken met, is een belangrijk ingrediënt van die werkzaamheden.
In zo’n ideale wereld zou Saranne inmiddels aan haar tweede hitsingle toe zijn; ‘Two bikes’ als opvolger van ‘Bordelines’ (een instant klassieker). De zangeres uit Nijmegen zou door driekwart van Nederland liefdevol zijn omarmd uit dank voor haar bloedmooie ‘Feathers & fools’. Deze opvolger van haar mini-cd ‘This is me’ (2008) zou – zonder concurrentie - zijn uitgeroepen tot de beste nationale cd van 2011. Zo’n talent kom je – ook internationaal - zelden tegen. En niet alleen omdat het eigen geschreven materiaal muzikaal klopt en haar stem eenzelfde hypnotiserende werking heeft als bijvoorbeeld Kate Bush, Jewel, Tori Amos en Loreena McKennitt, maar ook omdat de teksten diepte tonen en een ontdekkingstocht zijn. Tegelijkertijd laat ze je dansen en in weemoed wiegen (met een sleutelrol voor violist Alex Akela).

Onbekende

Helaas, Saranne is in Hilversum een onbekende, ondanks dat 'Two bikes' uiterst geschikt is voor de avondspits. En of dat snel verandert, is de vraag. ‘Feathers & fools’ werd, onder leiding van de muzikaal speelse BJ Baartmans, namelijk in eigen beheer opgenomen. Je moet moeite doen om hem te bemachtigen. Tenzij je in Nijmegen woont, dan kun je bij Kroese (Molenstraat 126) langslopen. Hij is ook via internet (alleen) daar te bestellen (www.kroese-online.nl). Het moet onervarenheid zijn of speelt verlegenheid een rol bij deze muzikale Neerlandica. Misschien werd haar vreugde over zoveel schoonheid op een plaat getemperd door het idee: ‘maar wie zit er nu op mij te wachten’. Tegelijkertijd laat een bedrijf als Bol.com zien hoe ze zit te slapen. Zo’n muziekafdeling had Saranne Schümers moeten opmerken en prominent op haar site moeten plaatsen. Ook omdat het album in oktober op grootse wijze is gepresenteerd, namelijk in de Lutherse kerk in Nijmegen.
Het wachten is nu op de eerste festivals die haar gaan contracteren. Met een aangename temperatuur als decor is het wel de vraag of de toehoorders haar nog willen laten gaan. Voor je het weet, is een Saranne-verslaving geboren.

© Haags Nieuws Bureau 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten